Arapça Öğretiminde İddialı ve Öncü Program

Öğrencilerimiz, Arapça Hazırlık Sınıfı’nda Arap dünyasının seçkin öğretim elemanlarıyla gerçekleştirilen yoğun program sonunda Arapça’da rahatlıkla okuma, yazma ve konuşma becerisini kazanabilmektedirler.

Arapça Hazırlık Sınıfı Programı

İslam bilimlerinin temel dili olan Arapça, günümüzde 22 ülkede konuşuluyor. Fakültemiz Arapça Hazırlık Sınıfı’nda gerçekleştirdiği 870 saatlik Arapça öğretimi programı ile kısa sürede ülkemizdeki en kaliteli Arapça eğitim veren kurumlar arasına girdi.

Arapça Hazırlık Sınıfı Programı

“Arapça Hazırlık Sınıfı” bir eğitim öğretim yılını kapsayan 6 kurdan ve toplam 870 saatten oluşmaktadır.

Eğitim öğretim yılı başında öğrenciler yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavlarına alınmakta ve bu sınavlar sonucunda öğrencinin kaçıncı kurdan başlayacağı belirlenmektedir.

Derslerin eğitim öğretim dili Arapça’dır.

1., 2. ve 3. kurlar 5 haftalık olup haftada 28 saat üzerinden toplam 140’ar saatten oluşmaktadır.

4., 5. ve 6. kurlar 5 haftalıktır ve haftada 30 saat üzerinden toplam 150’şer saatten oluşmaktadır.

Her kurun müfredat/ders dağılımı öğrencilerin seviyelerine göre ihtiyaç duyacakları dil yetenekleri dikkate alınarak belirlenmiştir.

Arapça Hazırlık Programının Hedefleri

Arapça Hazırlık Sınıfı Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin aşağıdaki becerileri kazanmaları hedeflenmektedir:

• “Modern Arapça öğretimi” kitabında geçen bütün kelime ve ifade kalıplarını anlayabilmek ve günlük hayatta kullanabilmek,
  • Öğrenilen kelime ve ifade kalıplarını kullanarak Arapça’yı rahat bir şekilde konuşabilmek,
  • Ders kitapları dışındaki güncel metinleri de (gerektiğinde) sözlük kullanarak rahat bir şekilde anlayabilmek,
  • Arapça bir metni bir dakikada 130 kelime ile akıcı bir şekilde okuyabilmek,
  • Günlük hayatta Arapça yazışabilmek,
  • Öğreinlen kelime ve ifade kalıpları ile kompozisyon yazabilmek,
  • Arapça kelimeleri imla kurallarına uygun olarak hatasız ve okunaklı bir şekilde yazabilmek.

Kitap ve Diğer Öğretim Malzemeleri

Zorunlu Arapça Hazırlık sınıfında 6 kitaptan oluşan bir modern Arapça serisi takip edilmektedir. Her kurda bu serinin bir kitabı okutulmaktadır.

Bu kitapları akıllı tahtaya taşıyan ve görsel ve işitsel veriler içeren multimedya CD’leri kullanılmaktadır.

Ayrıca öğrencilerimizin okuma ve anlama yeteneklerini geliştirmek için ders kitabını destekleyici mahiyette Arapça hikaye metinleri de kullanılmaktadır.

Arapça dinleme ve anlama yeteneklerini geliştirmek için öğrencilerimize Arapça çizgi film ve drama filmleri de izlettirilmektedir.

Kur ve Sınav Takvimi

Her kur 5 haftalık ders programından sonra yazılı, sözlü ve bütünleme sınavlarıyla birlikte 6 hafta sürmektedir.

Sınavlar

Bir üst kura geçebilmek için öğrencilerimiz haftalık testler yanında, “Kur Bitirme Sınavları”nda da başarılı olmalıdır.

Bu sınavlarda başarılı olamayan öğrencilerimiz bütünleme sınavına alınmaktadır. Bütünlemede başarısız olan öğrencilerimiz kuru tekrar eder.

Kur tekrarında da başarısız olan veya hazırlık sınıfları için tanınan %10 devamsızlık limitini aşan öğrenciler akademik yılın başında yapılan Arapça Yeterlilik Sınavına girebilirler.

Ürdün Programı

2011-2012 akademik yılında Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi’nin yeni adıyla İlahiyat Fakültesi'nin “Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı”nda altıncı kuru başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, misafir öğrenci olarak çeşitli dersler almak ve Arapçalarını geliştirmek amacıyla üç aylık bir program dahilinde Ürdün Petra Üniversitesi’ne gönderilmiştir.

2012-2013, 2013-2014 akademik yıllarında da Fakültemizin “Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı”nda altıncı kuru başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz aynı amaçla misafir öğrenci olarak Ürdün Üniversitesi’ne gönderilmiştir. 2014 - 2015 Akademik yılının Ürdün Programı hazırlık çalışmaları başlatılmıştır.

Görüntülenme: 1067 Yayınlanma Tarihi: 11 Nisan 2016