Hayatımızda yapacağımız her tercihte bir sebep ararız ve bazen sebepler birden fazladır. 29 Mayıs İlahiyat’ı tercih etmeniz için birkaç sebep:
Bilgi engin bir okyanusa benzer; kuşatamasak da onunla susuzluğumuzu gideririz. Fakat bilinmeyenlerle dolu bu okyanusta tecrübeli kişilerin rehberliği olmaksızın dalgalara kapılmamak işten bile değildir. Öyleyse bilgi denizinden en uygun şekilde istifade etmenin imkânı, onu kimden ve nasıl tahsil edeceğimize dayanmaktadır.
Fakültemizin akademik kadrosu kendi alanlarına hâkim olan ve farklı disiplinlerle de güçlü irtibatlar kurmuş ulusal ve uluslararası seçkin öğretim elemanlardan oluşmakta ve her sene daha da zenginleşmektedir. Akademik kadromuzu yakından tanımak için şuraya göz gezdirebilirsiniz.
Yaşlandıkça zamanın daha hızlı geçtiği söylenir. Gençlikte biriktirilen hatıraların ilerleyen yaşlarda değerli bir tutamak olduğu da doğrudur. Gençken beş yıl gibi bir zamana ne hatıralar sığdırılır, kim bilir! Şu bir gerçek ki nitelikli arkadaş çevreleri nitelikli hatıraların senaryosunun yazıldığı verimli bir toprak olagelmiştir.
Fakültemiz, ilk öğrenci kabulüne başladığı 2011 yılından itibaren taban puanı sıralamasında giderek yükselen bir grafik yakaladı. Burada tatlı bir rekabet ortamı sizleri bekliyor. Öğrencilerimizin ilmî ve manevi yetkinlik ve becerileri, lisans hayatınız boyunca sizlerin gelişimine katkı sunacaktır. Bu inancımızın kaynağı dokuz senelik tecrübemiz. Dilerseniz mezunlarımıza sorabilirsiniz.
“Usulsüz vusül olmaz” sözünü duymuş olmalısınız; gerekli araçlar elde edilmeden amaca ulaşmak mümkün görünmüyor. İçinde yaşadığımız çağda ilahiyat öğrencisi için en önemli araçlardan birisi de dil öğrenimi. Önce kendi dilimiz olan Türkçe’de yetkinleşmeniz, ardından Doğu’dan ve Batı’dan en az birer dil öğrenmeniz öncelikli hedeflerimizden. Fakültemiz bunu gerçekleştirmek için birçok imkânı seferber ediyor.
Lisans programına yerleşen öğrencilerimiz, Arapça Hazırlık Programı kapsamında önce Arap dünyasının ve ülkemizin seçkin öğretim elemanlarından yoğun bir eğitim alıyor, ardından kendileri için tasarlanan yaz okulu programı dahilinde iki-üç aylık süreyle Ürdün’de eğitim görme, sosyo-kültürel bir serüvene çıkma imkânı elde ediyorlar.
Serüven burada bitmiyor elbette. Önümüzde uzunca bir dört sene var. Bu süre boyunca belirli başarı kriterlerini sağladığınız takdirde ücretsiz İngilizce, Farsça, Latince gibi dil kursları da fakültemizde sizleri bekliyor olacak.
Söz konusu İlahiyat Fakültesi olunca, İslâm tarihi boyunca bilim dilinin Arapça olmasından ötürü birincil kaynakların önemli bir kısmının Arapça olması olağan bir durum. Bunun bir gereği olarak, fakültemiz lisans programı müfredatının en az %30’u Arapça olarak tasarlandı; yani bu dersleri, alanlarında uzman olan Arap asıllı öğretim elemanlarımızdan alıyorsunuz, sorularınızı Arapça soruyor, sınavlarda cevaplarınızı Arapça veriyorsunuz; çünkü onlar, ders söz konusu olunca bildikleri Türkçeyi de unutuyorlar.
Geldik medar-ı iftiharımıza. 2020 yılı itibariyle üniversitemizin 1 milyon kitap kapasiteli yeni bir kütüphanesi hizmete sunuldu. Şimdilik kütüphanemizi yüz bini aşkın basılı yayın ve binlerce elektronik kaynakla süsledik; öğretim elemanları ve öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda yapılan alımlarla bu sayı günden güne artıyor. Henüz yolun başındayken bile, üniversitemizin ülkemizdeki bütün vakıf üniversiteleri arasında öğrenci başına düşen basılı kitap sayısında ilk sıradaki yerini aldığını belirterek haklı sevincimizi sizlerle paylaşmak isteriz. Kütüphanemiz hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Ayrıca fakültemizi tercih ederek, zengin kaynaklarıyla Türkiye’nin eşsiz kütüphanelerinden birisi olan İSAM Kütüphanesi’ne -belirlenen zamanlarda- girebilme ayrıcalığına sahip olabiliyorsunuz. İSAM’a gidemediniz mi? Talep edin, kütüphanemiz aradığınız kitabı sizin için 29 Mayıs’a getirecektir.
Lisans müfredatı benim susuzluğumu gidermiyor, derseniz önünüze iki yol açılıyor: Pergelin ikinci ayağını farklı bir alana sabitlemek isterseniz üniversitemizin diğer bölümlerinden çift anadal veya yandal yapmak iyi bir fikir olabilir. Ya da İslami ilimlerde kalarak daha fazla derinleşmek isterseniz sizin için paket program şeklinde Akademik Gelişim İlahiyat İhtisas Programı (AGEP İhtisas) hazırladık. Dört sene boyunca bu programın müdavimi olabilir; sarf-nahiv, belagat, mantık, tefsir, hadis, fıkıh, kelam ve tasavvuf gibi ilimlerde yazılmış olan klasik eserleri en yetkin hocalardan okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra, AGEP İhtisas’ta yoğun bir İngilizce programı da sizi bekliyor olacak.
Dersler tatlı bir yorgunluk bırakabilir; öyleyse dil ve sanat becerilerinizi geliştirmek için katılabileceğiniz diğer AGEP programlarına da şuradan göz atabilirsiniz.
Üniversite kendi içinde geniş bir dünya; öyleyse ders ve sınavdan fazlası olmalı burada. Böyle düşünüyoruz. Bunun için sempozyum, konferans, sergi, söyleşi, panel, şenlik gibi çeşitli sosyal faaliyet alanları oluşturmaya devam ediyoruz. Bunu, bilinçsiz bir eğlence güdüsüyle değil, bir amaca kilitlenmiş olarak yani bilinçli bir şekilde yapmayı önemsiyoruz. Fakülte öğrencilerimizin sınav haftaları hariç her hafta ilgilerini çekebilecek bir etkinliğe denk gelmeleri ve bu etkinliklerin bir parçası olmaları için çalışıyoruz.
Birey olarak bizler çoğu zaman mekâna şekil verirken, aynı zamanda içinde bulunduğumuz mekânla her daim şekillenmekteyiz. Sonsuz mekânın peşindeki mimar Turgut Cansever bu gerçeği bizim için resmedip aramızdan ayrıldı. Biz de mekânın imkânı doğurduğuna inanarak Elmalıkent’te; neo-klasik tarzda binalara, genişlik ve ferahlık hissini doyasıya verecek özgün peyzaj alanlarına, yeni yeni filizlenen zeytin ve ıhlamur ağaçlarına ev sahipliği yapacak ve Aziz İstanbul’un her noktasına kolay ulaşım imkânı sunan lokasyona sahip bir yerleşke inşa ettik.
Sizi de buraya bekliyoruz!