İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Taha BOYALIK Eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı Kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Tarafından Verildi

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Taha BOYALIK Eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı Kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Tarafından Verildi

2022 Uluslararası TÜBA Akademi, GEBİP ve TESEP Ödülleri Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 28 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Taha BOYALIK el-Keşşâf Literatürü: Zemahşerî'nin Tefsir Klasiğinin Etki Tarihi adlı eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı Kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından verildi.

 

EL-KEŞŞÂF LİTERATÜRÜ: ZEMAHŞERÎ'NİN TEFSİR KLASİĞİNİN ETKİ TARİHİ

Tefsirde müteahhirîn dönemi Cârullah ez-Zemahşerî’nin el-Keşşâf adlı eseri ile başlatılır. Bunun en önemli sebebi, Zemahşerî’nin uygulamalı olarak ortaya koyduğu tefsir ve yöntem anlayışının sonraki tefsir faaliyetleri üzerinde belirleyici olması ve geç dönem tefsir literatürünün büyük ölçüde el-Keşşâf’ın etkisiyle şekillenmesidir. Bu tefsir üzerine yazılan şerh, tâlik, muhtasar ve muhakeme türü eserler, el-Keşşâf şerhi haşiyeleri ve el-Keşşâf çizgisindeki telif tefsirler dikkate alındığında, karşımıza onlarca eserden oluşan geniş bir literatür çıkmaktadır.

Bu çalışmada “el-Keşşâf literatürü” diye adlandırılan bu eserler, Zemahşerî sonrası klasik tefsir geleneğinin ana damarını oluşturmuştur.

 Bu kitapta “el-Keşşâf literatürü” tespit edilerek tanıtılmakta, bu literatürdeki muhteva ilişkileri örnekler üzerinden ortaya konulmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, “el-Keşşâf literatürü” olarak tespit edilen eserlerin bir kronolojisi çıkarılmış ve bunlardan günümüze ulaşanlar içerik, yöntem, kapsam, kaynaklar ve etkileri açısından kısaca tanıtılmıştır. Literatür incelemesi sırasında birçok nispet iddiasının asılsız ve çok sayıda kütüphane kaydının da hatalı olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise söz konusu literatürdeki muhteva ilişkileri iki örnek üzerinden kronolojik olarak izlenmiştir. Kitap, tefsir alanındaki yazma eser literatürü ve bu literatürdeki muhteva ilişkileri üzerine yapılmış en kapsamlı çalışma olma özelliğini haizdir.

Detaylar İçin Linki Taıklayınız

https://tuba.gov.tr/tr/haberler/akademiden-haberler/2022-tuba-ve-tubitak-bilim-odulleri-toreni

 

 

Görüntülenme: 1691 Yayınlanma Tarihi: 29 Aralık 2022